7 Kasım 2010 Pazar

the dreamers







bernardo bertolucci'nin 2003 yılı yapımı, 68 kuşağına dair yaptığı bir film şeklinde basit bir tanımla geçiştirdiğim ama aslında izlerken delice keyif aldığım, sadece müzik ve görsel bazı ayrıntılar için bile tekrar tekrar izleyebileceğim film. aslında filmi 2004 de izlemiştim ama 6 yıl sonra yeniden canlandı içimdeki o filmi izleme isteği. belki hey joe adlı şarkıyı sevmemden kaynaklanıyor bu yada başka bir sebep var bilemiyorum şimdi.


film sinema tutkunu üç gencin sinema salonunda karşılaşıp daha sonra tanışması ve birarada yaşadıklarında ortaya çıkan bir sürü karışık kendi içinde olağan durumları anlatan film .ikiz kardeşlerin fransaya eğitim için gelen amerikalı bir gence evlerini açmaları yanında kendi içsel oyunlarını ve birlikteliklerine de onu dahil etmeleri üzerine gelişen her şey insanı belli yerlerden yakalşıyor. ikiz kardeşlerin birbirlerine tutkusu aşkı, isteği, arzusu, cinsel yakınlıkları daha sonra onlara katılan bu amerikalı genç ile daha büyük bir oyun haline geliyor. o kadar ki oyunlar üçünün o kadar hoşuna gidiyor ya da gidiyoprmuş gibi yapıyorlar ki eve kapanıyorlar. sokaklarda olanlar umurlarında olmuyor.





bilindik bir kaç şarkı çalıyor en güzel sahnenin içinde insan donup kalıyor.
izleyen bazı kesim için sürekli birbiriyle sevişen cinselliğin cıplaklığın insanın gözüne sokulduğu film gibi düşünülse de şahsım için acayip keyifliydi film. kızın venüs halinde olması,ünlü üçlü küvet sahnesi, küvette iken karşılarındaki aynadan üçününde yansıması, ve küvetin içinde amerikalı gencin sevgiyi sorgulaması...





bir çok kişi filmin şak diye bittiği konusunda hem fikir ama bence şarkılarla film öyle güzel bitiyor ki, soru sormanın anlamı kalmıyor.
topluma göre çarpık, saçma ,sapkınca olan ilişkileri ortaya çıkmış,sevgi anlayış ve arayışları farklılaştığında sokağa atıyorlar kendilerini. sokaklar isyankar kaynamakta. ve bir yol ayrımı...

filmin sonunda edith piaf ı duyuyoruz e aslında filmin sonunu ne de güzel dillendiriyor;
hayır pişman değilim ne iyiliklerden , ne kötülüklerden. çünkü hepsi aynı benim için...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder